Mondd meg a nemzetiséged, megmondom, szabadon utazhatsz-e!

Számtalan tanulmány született már a kisebbségekkel szembeni túlzott hatósági fellépésekről. Az egyenlőtlen bánásmód szinte az élet minden területén felfedezhető, legyen szó tömegközlekedésről, bírságolási gyakorlatról, oktatásról vagy épp munkaerőpiaci lehetőségekről. A felsorolás sajnos korántsem taxatív. Szeretném persze hinni, hogy ezek a történetek egyedi, kivételes és a legkevésbé sem általános esetek.

A romákkal szembeni megkülönböztetés egészen szokatlan területét jelenti a Kanadába kiutazni vágyó utasok vegzálása a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A problémára az érintett családok panaszai és a média hívták fel Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes figyelmét.

 

A biztoshelyettes kiemelt feladata, hogy figyelemmel kísérje a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak érvényesülését és ezzel összefüggésben szerzett tapasztalatairól rendszeresen tájékoztatást nyújtson.

Erre tekintettel eljárást indított, melynek nyomán kiderült, hogy 2015. június 18-a után a Sky Greece és az Air Transat légitársaságok által, Kanadába indított járatok esetén, több esetben előfordult, hogy a légitársaságok visszautasították egyes utasok szállítását.

 „A magyar állampolgárságú, roma nemzetiségű személyek Kanadába tervezett utazását a repülőgépre való felszállásuk előtt akadályozták meg, többnyire olyan formában, hogy az utasfelvételt lebonyolító pultok (check-in desk) előtt, egy rövid beszélgetést követően ismeretlen felhatalmazással rendelkező személyek megtagadták tőlük az utas- és poggyászfelvételt, és nem engedélyezték számukra a gépre való felszállást” - olvasható az állásfoglalásban.

Az utazást különböző okokra hivatkozva tagadták meg tőlük, annak ellenére, hogy az utazni szándékozó személyek úgy gondolták, minden beutazási feltételnek megfelelnek. A panaszosok azt is kifogásolták, hogy az elutasítást, a légi közlekedésből való kizárást követően nem kaptak megfelelő tájékoztatást. Az is gyorsan kiderült a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodától (NEKI) kapott tájékoztatás alapján, hogy a panaszok 90%-a valóban az Air Transat cég eljárása miatt keletkezett.

roma Kanada utazás szabadság nemzetiség  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megkülönböztetés Air Transat Sky Greece utazás megtagadása

(Kép: Szalmás Péter, Forrás: nepszava.hu)

De az is kiderült, hogy nem hungarikumról van szó. 2016. június 28-án ugyanis ismét panasz érkezett, amelyben rokonlátogatás céljából Kanadába utazni kívánó magyar állampolgárok kifogásolták, hogy a brüsszeli Zaventem repülőtéren megalázó bánásmódban részesültek: a biztonsági személyzet – az érvényes úti okmányaik megléte ellenére – a vélt roma származásukra utaló, obszcén megjegyzések mellett nem engedte fel őket a kanadai légijáratra.

A nemzetközi jelleget öltött problémának szálai Kanadába vezetnek. A közvetlen kanadai járatokat üzemeltető egyes európai repülőtereken bevezetett, előzetes utasellenőrzési gyakorlat kiváltó oka az volt, hogy a Kanadába történő bevándorlást felügyelő kanadai határellenőrzési hatóság (Canadian Border Services Agency – CBSA) a kanadai határról visszafordítja azokat a légiutasokat, akikről a Kanadába érkezéskor, tehát a légijárat kanadai leszállását követően állapítja meg, hogy nem rendelkeznek megfelelő dokumentumokkal ahhoz, hogy belépjenek Kanadába.

Ez persze még nem feltétlenül zavarná a személyszállítást profitorientáltan végző légitársaságokat, de a gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy ezek a személyek nem léphetnek be Kanada területére és az a légitársaság, amely odaszállította őket, köteles ezeket az utasokat egy másik légijáratával haladéktalanul a kiindulási repülőtérre visszaszállítani. Ezen felül az adott légitársaságot a CBSA komoly pénzbírsággal (3200 CAD) sújtja minden egyes ilyen légiutas után.

A budapesti repülőtéren a Budapest Airport Zrt. leányvállalataként működő BUD Security Kft. lát el a magyar és az uniós jogszabályok alapján repülőtéri légiközlekedés védelmi tevékenységet, ezen belül a légijáratok utasait közvetlenül érintő, úgynevezett légiközlekedés védelmi ellenőrzést is. A Kanadába tartó utasok vonatkozásában azonban az Air Transat légitársasággal kötött polgári jogi szolgáltatási szerződés alapján, megbízásból járt el.

roma Kanada utazás szabadság nemzetiség  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megkülönböztetés Air Transat Sky Greece utazás megtagadása

(Kép: wikipedia.org)

Az is kiderült, hogy a BUD Security Kft. alkalmazottait, a feladat ellátását megelőzően, a bécsi kanadai nagykövetség munkatársa részesítette képzésben annak érdekében, hogy az ellenőrzést végző személyek alkalmasak legyenek a szerződés szerinti feladatok elvégzésére. "Az ellenőrzés az okmányokon túl kiterjedt az utas személyi körülményeinek kikérdezés útján történő ellenőrzésére az alábbi kérdéskörökben: az utas munkahelyi körülményei, jövedelmi helyzete, ingatlanjai, családja Magyarországon, családi kapcsolatai Kanadában, az utazásra félretett anyagi forrásai" - olvasható az állásfoglalásban.

Amennyiben a BUD Security Kft. ellenőrzést végző munkatársa számára egyértelmű jel utalt arra, hogy a kanadai beléptetésnek akadálya van, akkor a munkatárs javaslatot tett a kanadai légitársaság számára az adott utas járatra való felvételének megtagadására. Ha viszont valamely körülmény csak kétséget ébresztett az ellenőrzést végző személyben az utazás célját illetően, akkor a BUD Security Kft. munkatársa a CBSA hatóság helyszínen lévő képviselőjétől kért segítséget a helyzet tisztázására. A végső döntést minden esetben az Air Transat légitársaság hozta.

Az Air Transat légitársaság elnöke levelében azzal indokolta Szalayné Sándor Erzsébetnek a „szokásos” utasellenőrzést meghaladó terjedelmű előzetes ellenőrzés bevezetését a kanadai légijáratok európai kiindulási repülőterein, hogy a légijáratok megindítását követően, 2015 nyarán, több tucat magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában azt követően, hogy leszálltak az Air Transat, illetve egy másik, görög illetőségű légifuvarozó járatáról. A kanadai légitársaság ezt követően kezdte alkalmazni az említett ellenőrzési protokollt, amely kiterjedt a "kérdezés és megfigyelés speciális módszereire" is. Az eljárást azonban a biztoshelyettes enélkül is aggályosnak találta volna.

(Részlet a Csinibaba c. filmből Forrás: Youtube)

"Mindezek alapján a Kanadába tartó légiutasok beszállás előtti repülőtéri ellenőrzésének fenti gyakorlatával szemben számos alapjogi aggály felmerül: az ellenőrzés sértette a tisztességes eljárás követelményét és a jogorvoslathoz való jogot, valamint a mozgásszabadság jogával élni kívánó személyek emberi méltóságát. Tekintettel arra, hogy e gyakorlat a rendelkezésemre álló információk alapján jelentős arányban érintette a roma személyeket, illetve családokat, így az ellenőrzés az egyenlő bánásmód követelményét sértő módon valósult meg" - áll az állásfoglalásban.

Szalayné Sándor Erzsébet emellett kifogásolta az eljárások formai követelményeinek tisztázatlanságát és az érintettek megfelelő tájékoztatásának elmaradását is. Azok a Kanadába utazni szándékozó utasok, akiknek a légijáratra történő beszállását a légitársaság elutasította, nem kaptak kielégítő tájékoztatást a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségekről, sem a visszautasításra vonatkozó érdemi döntés, sem pedig az ellenőrzés lefolytatásának módja vonatkozásában.

A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes szerint az utasok ellenőrzését végző szervezetnek pozitív intézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy bármely légijáratra beszállni kívánó utasok előzetes ellenőrzése során megfeleljen a diszkriminációmentességet minden kétséget kizáróan biztosító eljárási, garanciális és formai feltételeknek, amelyek kiterjednek a jogorvoslati lehetőségekkel kapcsolatos pontos utastájékoztatásra is.

Gyömbér Béla

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!