Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pofont kapott a buszsofőr, a munkaadójának fizetnie kell

Két panaszos fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, amelynek nyomán, a hatóság előadásában, egy meglehetősen fordulatos, de sajnos talán egyáltalán nem egyedi történet bontakozik ki. A buszjáratot üzemeltető vállalatnak ugyanis egyáltalán nem azért és nem is annak kell fizetnie, amire a címből egyébként következtetni lehetne.

A történet középpontjában ugyanis egy család van. Egyik nap ugyanis két felnőtt és három gyermek szeretett volna egy olyan buszra felszállni, amit egyébként naponta használnak. A sofőr felszólítására felmutatták a menetjegyüket, és kérték, hogy nyissa ki a hátsó ajtót a babakocsi feltolásához. Ekkor szabadultak el az indulatok.

EBH Egyenlő Bánásmód Hatóság panasz panaszos kérelmező roma zaklatás buszsofőr buszvezető cigány család babakocsi munkáltató ajtó kinyitás

(A kép illusztráció)

0 Tovább

Nem jutottak be az AIDS-kutatók Magyarországra

Meglehetősen régi idők emlékét idézi az eljárás, melynek eredményeként három afrikai AIDS-kutató nem vehetett részt a Magyarországon, 2016. április 7 és 9 között megrendezésre került, International Workshop for HIV Observational Database (IWHOD) tudományos rendezvényen. Kholoud Porter, aki a szervező intézmény főtitkára és Koen Block, az European AIDS Treatment Group (EATG) vezetője emiatt nyílt levelet írt a magyar külügyminisztériumnak, az érintett afrikai országok nagykövetségeinek és az Európai Bizottságnak is.

A rendezvényt eddig 20 alkalommal rendezték meg a világ legkülönbözőbb pontjain, de soha nem volt még probléma a részt vevők személyével és beutazásával kapcsolatban. Idén nagyjából 180 szakértőt hívtak meg a konferenciára, de mivel legtöbben az EU-ból és az Egyesült Államokból érkeztek, így a többségnek nem volt szüksége magyar vízumra.

bejutas vízum AIDS EU USA konferencia Afrika Ruanda orvos Kenya elbírálás konzul követség vízumkérelem kutató

Papírok nélkül nincs beutazás
(Kép: Magyar Rendőr/Fortepan)

A sajtó úgy értesült, hogy a tudományos kutatók szállás és egyéb költségeit a konferencia szervezői egyébként minden esetben biztosítani szokták. David H.-U. Haerry, az EATG tagja úgy foglalta össze a történéseket, hogy "ez egy kiemelkedően fontos konferencia, a résztvevők mind komoly kutatók egyetemekről, kórházakból. A lehető legbutább dolog, amit egy rendező ország tehet, hogy nem ad beutazási engedélyt azoknak, akiket meghívtak."

Mint az a híradásokból kiderült: az idén Magyarországon megrendezett konferencia kapcsán, három fekete kutató beutazása lehetetlenült el a vízumkérelmek elbírálása miatt. A sajtó kiemelte azt is, hogy a 13 elfogadott afrikai kérelemből 11 fehér kutatótól származott, kettő pedig feketétől. A beutazás egyébként mindhárom esetben más ok miatt vált lehetetlenné.

Egy ruandai orvos-epidemiológus kutató februárban kért vízumot, de azt csak április hatodikán kapta meg, ráadásul későbbi érvényességgel, így nyilvánvalóan nem tudott részt venni az április 7. és 9. között, Magyarországon megrendezett konferencián. Vagyis az esetében a kérelem pozitív elbírálásban részesült, de az eljárás nem zárult le a kérelmező által várt időn belül.

A kenyai kutatónő - aki a Christian Health Assotiation munkatársa Nairobiban – vízumkérelmére egyáltalán nem reagáltak a hatóságok. Miután minden elérhetőségen érdeklődött és nem kapott érdemi választ, kénytelen volt az utazását lemondani.

Az elutasítás szempontjából a legérdekesebb talán egy dél-afrikai farmakológus esete, aki benyújtotta ugyan a vízumkérelmét, de később a magyar hatóságok további információkat kértek tőle. Ezt követően, 2016. március 31-én megtagadták tőle a vízumot. „A követség szerint a kapott adatok nem voltak megbízhatók, és fennáll a veszélye, hogy a kutató a konferencia után nem térne vissza a hazájába. Az útlevelébe ugyan belekerült a vízum, de ezt utólag érvénytelenítették.” – olvasható az index.hu portálon.

A szervezők természetesen mindhárom ok miatt felháborodtak. Mint elmondták: huszadik éve rendezik meg a konferenciát, de még nem volt rá példa, hogy valaki az esemény után ne tért volna vissza a hazájába. Az eset miatt értesíteni fogják a tudományos közösséget, és a jövőben megfontolják Magyarországon hasonló rendezvény megszervezését.

bejutas vízum AIDS EU USA konferencia Afrika Ruanda orvos Kenya elbírálás konzul követség vízumkérelem kutató

AIDS-árvák. A Christian Health Assotiation missziós munkát végez Malawiban. A hatóságoknak sikerült megakadályozni a magyarországi AIDS konferenciára való bejutásukat.
(Kép: Cropsci, Forrás: wikipedia.org)

Az első eset részben magyarázható a schengeni vízumkérelmek elbírálásának rendjével. Ilyen esetben ugyanis a rövid távú tartózkodásra jogosító egységes vízumot kell kérelmezni. Az egységes vízum iránti kérelmet annak a tagállamnak a külképviseletén kell benyújtani, amely ország a látogatás fő úti célja. Kenyában és a Dél-Afrikai Köztársaságban egyébként van magyar külképviselet. Ruandában nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul, a felügyelő képviselet Nairobiban (Kenya) van. Egyébként Ruanda, Magyarországra is akkreditált diplomáciai képviselete pedig Németországban található.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója szerint egyébként a kérelmezőnek a tartózkodás teljes időtartamára és valamennyi schengeni tagállam területére érvényes utazási egészségbiztosítással kell rendelkeznie. Amennyiben a kérelmező nem a fogadó ország állampolgára, szükséges még a jogszerű tartózkodás igazolása. A vízumkérelem teljesítéséhez az általános követelményeken túl az anyagi fedezet meglétét és a beutazási célját is igazolni kell.

A vízumdíjat nem kell leróni harmadik országok olyan kutatóinak, akik tudományos kutatás végzése céljából utaznak, azonban a tanulmányi, vagy más tudományos, továbbképzési célú beutazás esetén is szükséges a fogadó intézmény befogadói igazolása, és a várható magyarországi szálláscím igazolása.

A vízumkérelem elbírálása főszabály szerint 15 napot vehet igénybe (amely indokolt esetben legfeljebb 30, illetve 60 napra meghosszabbítható). Az EU által kötött vízumkönnyítési megállapodásokkal érintett országok esetén az eljárási idő 10 nap, azonban az érintett tudományos kutatók országai nincsenek ezek között felsorolva.  Amennyiben tehát a vízumkérelmek valamikor februárban lettek leadva, úgy – a megfelelő kommunikáció mellett – valóban elképzelhető, hogy egy-egy kérelem elbírálása 60 napig tartson.

Ebben a kontextusban egyébként az a legfurcsább, hogy épp az a kutató kapta meg – igaz már alkalmatlan időpontban – a vízumot, akinek az országával nincs szoros diplomáciai együttműködés, akkreditált nagykövetség és konzuli hivatal hiányában. A kenyai kérelmező esetében viszont nem magyarázható eljárási szabállyal a hivatalos visszajelzés teljes hiánya.

A kérelem ellenőrzésekor felmerülő aggályok esetén ugyanis a konzulátusnak a vízumkérelmet el kell utasítania és az elutasítás okáról – kizárólag személyesen a kérelmezőnek – tájékoztatást kell adnia.  Az érintett kérheti, hogy ez a tájékoztatás írásban is megtörténjen. Az tehát nem fordulhatott volna elő egy schengeni vízumkérelem elbírálásával kapcsolatban, hogy arról semmilyen tájékoztatást ne kapjon a kérelmező.

Elutasítás esetén egyébként a kérelmező jogorvoslattal is élhet. A fellebbezést az elutasító határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül lehet benyújtani a vízumkérelmet elbíráló külképviseletnél. A jogorvoslati kérelemről a Külgazdasági és Külügyminisztérium 15 napon belül dönt. Más kérdés, hogy az egyik esetben még elutasító határozatról sem értesült a kérelmező, a másik esetben pedig nem történt ugyan elutasítás, de a vízum kiadásának időpontja eleve okafogyottá tette a kérelmet.

bejutas vízum AIDS EU USA konferencia Afrika Ruanda orvos Kenya elbírálás konzul követség vízumkérelem kutató

 

A harmadik esetben megadott, majd érvénytelenített vízum (Kép: 444.hu)

 

A dél-afrikai kutató kérelmének elutasításával érdemes külön foglalkozni, mivel az érdemi vizsgálat nyomán, indokolással történt. Amennyire az Porter leveléből megismerhető a kérelem azért lett elutasítva, mert a kapott adatok nem voltak megbízhatóak, és fennállt a veszélye, hogy a kutató – a konferencia után – nem tér vissza a hazájába.

Az első elutasítási ok kötelező és mérlegelést nem engedő esetkört jelent. A kérelmet ugyanis el kell utasítani, ha kétely merül fel a kérelmező által benyújtott támogató dokumentumok hitelességét vagy tartalmuk helytállóságát, valamint a kérelmező által tett nyilatkozatok megbízhatóságát illetően. Ez persze meglehetősen tág teret enged a kérelmek elbírálásának, hiszen a kétely fogalma inkább szubjektív, semmint objektív körülményt takar.

A második ok, miszerint fennáll a veszélye, hogy a kutató a konferencia után nem térne vissza a hazájába viszont – a körülmények pontosabb ismerete nélkül – egy nagyon nehezen elfogadható indok. A dél-afrikai farmakológus ugyanis a University of Cape Town kutatója. Bár érdemes fenntartásokkal kezelni az egyetemi rangsorokat, de QS World University Rankings az egyetemét a 2015/16-os időszakban a 172. helyre rangsorolja, aminek a közelében sincs magyar felsőoktatási intézmény.

 

bejutas vízum AIDS EU USA konferencia Afrika Ruanda orvos Kenya elbírálás konzul követség vízumkérelem kutatóSoweto bádogvárosa (Kép: Matt-80 Forrás: wikipedia.org)

Tudományos szempontból egy AIDS-kutató vélhetően egyébként sem Magyarországon akar letelepedni. Gazdasági racionalitása – pusztán a számok alapján – talán lehetne egy ilyen döntésnek, mivel az egy főre eső GDP a Dél-Afrikai Köztársaságban épp a fele a Magyarországénak, de ebben jelentős szerepet kap a nyomorgó lakosság (például a másfél milliós Soweto bádogváros) óriási mérete, amihez képest az egy főre eső GDP inkább arról árulkodik, hogy óriásiak a jövedelmi különbségek. Kutatóként tehát vélhetően jóval a magyar kollégáinál magasabb fizetést kap az egyetemétől.

A fentiek közül két esetben tehát a schengeni vízumkérelmek elbírálásának általános szabályaival, részben magyarázható a vízumkiadó hatóság eljárása. Egy esetben azonban nem ismert, hogy a kérelmező miért nem kapott érdemi választ a kérelmének az elbírálásáról. Mindazonáltal egy tudományos konferencia résztvevői kapcsán meglehetősen furcsa az elbírálás nehézkessége, ha már a 21. század Magyarországáról van szó.

Összességében tehát mindhárom esetben bürokratikus huzavona miatt nem sikerült a bejutás a kutatóknak a schengeni övezetbe, és emiatt nem tudtak részt venni a kutatási területükön mérvadó, szakmai rendezvényen sem. Jövőre azonban ismét próbálkozhatnak. 2017-ben ugyanis egy másik, schengeni övezetez tartozó EU-tagállam területén, a portugál Lisszabon városában rendezik majd meg a konferenciát.

Gyömbér Béla

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!

 

0 Tovább

Uber vs. Magyarország

Egyre élesedik a helyzet Magyarország és a P2P/C2C szolgáltatók között. Az elmúlt hónapokban és évben a magyar sajtó az Uber elleni taxis keresztes hadjárattól volt hangos és a kedélyek most sem csillapodnak. A kormány 2016 június 13-án elfogadta az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló törvényjavaslatot. Ez lehetővé teszi az Uber blokkolását, azonban az Unió egy spanyol ügy kapcsán még közbe szólhat.

C-434/15 előzetes döntéshozatal közlekedési tevékenység uber Európai Unió Bírósága

0 Tovább

A Microsoft nem csak a Windows termékkel izmozik a felhasználókkal

Az utóbbi időszakban rengeteg cikk jelent meg a Microsoft jelenlegi marketingstratégiájával és üzletpolitikájával kapcsolatban. Konkrétabban a Windows 10-re történő átváltás kapcsán alkalmazott stratégiára gondolunk, amit sokan támadnak agresszivitása és a felhasználók által elvárttól eltérő működési mechanizmusa miatt. Természetesen nem csak a Windows termékpalettát érinti ez a jelenség, hanem az Office termékcsaládot is.

Microsoft Office termék frissítés operációs rendszer kedvezmény tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat felhasználó

(Forrás: rockpapershotgun.com)

0 Tovább

Ha szülés, akkor kórház! Vagy lenne választási lehetőségem?

A téma évek óta nagy szerephez jut a médiában, hol Geréb Ágnes, hol Ternovszky Anna, vagy a Szent Imre Kórházból távozni kényszerült Vass Gabriella ügye kapcsán. Írásunkkal nem célunk, hogy megmondjuk, hol szülj, de segítünk eligazodni a témában, bemutatjuk az itthoni szabályozás gyengeségeit, és rápillantunk, hogy mit mond az Alkotmánybíróság. Ezt a témát ugyanis nem lehet annyival elintézni, hogy csak az a felelős szülő, aki kórházban hozza világra a gyermekét.

0 Tovább

A börtön ablakába soha nem süt be a nap

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: EJEB) 2015. március 10-én hozta meg ítéletét a Varga és társai kontra Magyarország ügyben. Az ítéletben hazánkat a nem megfelelő fogva tartási körülmények megszüntetésére, valamint preventív, illetve kompenzációs jogorvoslat kialakítására szólította fel. Az EJEB a Varga ügy óta 2016. január 7-éig eltelt időszakban 99 fő részére összesen 1.544.650 euro kártérítési összeget ítélt meg, a legutóbbi adatok szerint pedig a bírósághoz benyújtott ilyen jellegű újabb panaszok száma meghaladja a 4.500-at" - olvasható a jogszabálytervezet hatástanulmányában.

börtön ablak EJEB Emberi Jogok Európai Bírósága Varga és társai kontra Magyarország ügy fogva tartás körülmények kártérítés kompenzáció zsúfolt jogorvoslat fogvatartott

Egy zárka a Budapesti Fegyház és Börtönben 2015. márciusában (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

0 Tovább

Mi lehet tenni, ha a szülő nem akar hozzájárulni a gyermeke védőoltásához?

Egy szóban összefoglalva: többet

Vélhetően mindenki olvasott már pro- és kontra véleményeket a kötelező védőoltások hatékonyságával, szükségességével és főleg az esetleges ártalmasságával kapcsolatban. A vita nem új keletű, azonban Székely László, az alapvető jogok biztosa a területen tapasztalható jogalkalmazási ellenmondások és megszaporodott bejelentések nyomán nemrég átfogó vizsgálatot indított a kérdéskörben.

védőoltás oltás alapvető jogok biztosa ombudsman Székely László Alapvető Jogok Biztosának Hivatala AJBH AB Alkotmánybíróság iskola igazolás egészséges fejlődés gyermek szülő EMMI rendelet enesazegeszsegugy

0 Tovább

arsboni

blogavatar

Számít, mit olvasol. Számít, mit írsz. Minőségi jogi tartalom közérthető módon. Mindenkinek. www.arsboni.hu

Címkefelhő

Alkotmánybíróság (14),ügyvéd (7),Ptk. (7),Alaptörvény (7),AB (6),kártérítés (5),NAIH (5),alapjog (5),panasz (5),bíróság (5),Európai Unió Bírósága (5),honvédelmi kötelezettség (4),jogbiztonság (4),korrupció (4),mediáció (4),kormány (4),védjegy (4),terrorizmus (4),sorkatonai szolgálat (4),ENSZ (4),katona (4),szolgálat (4),Kövér László (4),migráció (4),sérelem (4),DR. (4),nagydoktor (4),Dr. (4),dr. (4),kisdoktor (4),szakmai blog (3),Ars Boni (3),jogallamisag (3),orvosi műhibaper (3),Polgári Törvénykönyv (3),Btk. (3),diszkriminatív (3),Franciaország (3),módosítás (3),EBH (3),MÁV (3),AJBH (3),Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (3),bűncselekmény (3),utazás (3),Emberi Jogok Európai Bírósága (3),jog (3),jogalkalmazas (3),sérelemdíj (3),terrortámadás (3),jogalkotás (3),alapvető jogok biztosa (3),roma (3),EJEB (3),börtön (3),védjegyjog (3),Vékás Lajos (2),nyílt levél (2),orvos (2),Trócsányi László (2),törvény (2),büntetőjog (2),Büntető Törvénykönyv (2),sport (2),közterület (2),law and economics (2),Európai Unió (2),igazolás (2),jogász (2),termék (2),EU (2),rendelet (2),petíciós jog (2),panaszos (2),TASZ (2),szabadság (2),vonat (2),védjegyoltalom (2),közérdekű adat (2),ombudsman (2),választás (2),Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (2),önrendelkezési jog (2),szülő (2),házasság (2),Transparency International (2),fogyasztó (2),megkülönböztetés (2),Egyenlő Bánásmód Hatóság (2),diszkrimináció (2),párkapcsolat (2),enesazegeszsegugy (2),alkotmánybíró (2),internet (2),Párizs (2),alkotmányjog (2),emberi jogok (2),halálbüntetés (2),szerencsejáték (2),politika (2),elévülés (2),alkotmányjogi panasz (2),család (2),fogvatartott (2),orvosi műhiba (2),Kúria (2),büntetőeljárás (2),dal (1),Z. Gábor (1),állásfoglalás (1),producer (1),terror (1),MÁV-START Zrt. (1),szűrés (1),rekord kártérítés (1),burkini (1),francia (1),Kővári Tibor (1),közérdekű (1),Kiss László (1),exkluzív (1),különvélemény (1),reklám (1),választási eljárás (1),alaptörvény-ellenes (1),vicces (1),Down-szindróma (1),adatigénylés (1),választási törvény (1),Be. (1),interjú (1),titkosszolgálatok (1),őrült (1),társadalom (1),titkosszolgálat (1),EUMSz (1),csatlakozásmulasztás (1),járatkimaradás (1),jegyár visszatérítés (1),visszatérítés (1),Samsung (1),jótállás (1),veszélyes üzem (1),csokoládé (1),kóma (1),Péterfalvi Attila (1),személyes adat (1),késés (1),alaptalan (1),Himnusz (1),break (1),vs.hu (1),Mikulás (1),torrent (1),Down-kór (1),zene (1),szöveg (1),pizza (1),szósz (1),Michelin-csillag (1),egység (1),színház (1),Századvég (1),kúria (1),májrák (1),testi épség (1),halál (1),szexuális játék (1),szex (1),szadizmus (1),májgyulladás (1),sérülés (1),májkimélő diéta (1),Royall-jelvény (1),adósság (1),Harvard (1),DSM-V (1),kielégülés (1),hepatitis C (1),beleegyezés (1),mazochimus (1),A szürke ötven árnyalata (1),személyi jövedelemadó (1),tartós betegség (1),fogyatékosság (1),szja (1),májzsugorodás (1),szakorvos (1),háziorvos (1),Kft. (1),korlátolt felelősségű társaság (1),alapítvány (1),létesítő okirat (1),egyesület (1),március 15. (1), cirrózis (1),civil szervezet (1),orvosi műhiba per (1),Gordon-Reed (1),kutya (1),Nemzeti Választási Bizottság (1),prostituált (1),tiltólista (1),Dark Web (1),NAV (1),tiltott weboldal (1),prostitúció (1),szabadságvesztés (1),törvénymódosítás (1),munkaügyi bíróság (1),vesekő (1),sztrájktörvény (1),sztrájkjog (1),fidesz (1),sztrájk (1),korlátlan internet (1),IP Translator (1),Péterfalvy Attila (1),közérdekből nyilvános adat (1),postatörvény (1),MNB törvény (1),VERITAS (1),címer (1),rabszolgaság (1),visszaható hatály (1),cuki (1),European Union Intellectual Property Office (1),EUIPO (1),Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatala (1),OHIM (1),Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (1),Office for the Harmonization in the Internal Market (1),MNB (1),Kraft Foods (1),AIDS (1),USA (1),konferencia (1),vízum (1),bejutas (1),uber (1),biztonságos (1),Afrika (1),Ruanda (1),vízumkérelem (1),kutató (1),követség (1),konzul (1),Kenya (1),elbírálás (1),közlekedési tevékenység (1),előzetes döntéshozatal (1),kormányrendelet (1),migráns (1),igazságügyi miniszter (1),Kanada (1),(1),Ternovszky v. Hungary (1),Microsoft (1),Office (1),felhasználó (1),C-434/15 (1),tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat (1),kedvezmény (1),frissítés (1),operációs rendszer (1),ország (1),kérelmező (1),idegen (1),Emberi Jogi Tanács (1),vélt (1),valós (1),indokolás (1),14 éven aluli (1),MÁK (1),Magyar Államkincstár (1),leltár (1),ügyvezető (1),jelentés (1),Kft (1),Ket (1),KINCSINFO (1),jogszabály (1),jelvény (1),cigány (1),Magyarország kormánya (1),buszvezető (1),változtatás (1),zaklatás (1),buszsofőr (1),babakocsi (1),büntetőjogi felelősség (1),kopaszok (1),vagyonőr (1),Városliget (1),kinyitás (1),munkáltató (1),ajtó (1),nemzetiség (1),magzatvédelmi törvény (1),poggyász (1),busz (1),közbeszerzés (1),csomag (1),elveszett (1),BKV (1),Volán (1),Kbt. (1),nyerőszám (1),védelem (1),közbeszerzési törvény (1),Orbán Viktor (1),ajánlattétel (1),visszaélés (1),ajánlatkérő (1),Wish (1),Bounty (1),kártalanítás (1),tervezet (1),Mondelez (1),Állami Számvevőszék (1),per (1),Nestlé (1),bukás (1),NER (1),Coca Cola (1),személyes adatok védelméhez való jog (1),palack (1),jogszabálytervezet (1),oltalom (1),forma (1),védőoltás (1),oltás (1),zsúfolt (1),jogorvoslat (1),kompenzáció (1),Air Transat (1),körülmények (1),Sky Greece (1),otthonszülés (1),kórház (1),Eütv. (1), Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (1),élethez való jog (1),magzat (1),bába (1),korlátozás (1),utazás megtagadása (1),fogva tartás (1),vélemény (1),gyermek (1),egészséges fejlődés (1),iskola (1),Székely László (1),magánszféra (1),cél (1),EMMI rendelet (1),Varga és társai kontra Magyarország ügy (1),telefon (1),ablak (1),telefonbeszélgetés (1),rögzítés (1),adókevezmény (1),Kit Kat (1),minúcia (1),halászlé (1),forralt bor (1),karácsonyi vásár (1),ponty (1),karácsonyfa (1),fenyőfa (1),karácsony (1),karácsonyfadísz (1),karácsonyi köszöntés (1),oroszlán (1),Magyarország (1),OECD (1),antikorrupciós hivatal (1),szaloncukor (1),karácsonyi népszokások (1),Reszkessetek betörők! (1),csillagszóró (1),jogszabálysértés (1),Szegedi Tudományegyetem (1),egyenlő oktatáshoz való jog (1),mém (1),Szalai Anikó (1),Protection of the Roma Minority under International and European Law (1),diszkirimináció (1),pozitív diszkrimináció (1),Hammurapi (1),jogelmélet (1),kötéltánc (1),WTC (1),World Trade Center (1), MTA Jogtudományi Intézet (1),integrációelmélet (1),jogfilozófia (1),ügynökprobléma (1),UNCAC (1),Európa Tanács (1),igazságügy-miniszter (1),levél (1),jogaszvilag.hu (1),automatizálás (1),Polányi Mihály (1),gépesítés (1),New York Times (1),zálogjog (1),Mészáros Ádám (1),Teczár Szilárd (1),vállalkozás szabadsága (1),családi jog (1),Teczár-ügy (1),Teczár (1),mediátor (1),Doboz (1),jogi asszisztens (1),robot (1),pp. (1),elektronikus per (1),e-per (1),Polgári perrendtartás (1),megvesztegetés (1),antikorrupciós szabályozás (1),statisztika (1),ügyfélkapu (1),ÁNYK (1),viccek (1),bírósági fogalmazó (1),értetlenkedés (1),sírás (1),ügyfél (1),panasznap (1),roma kisebbség (1),roma kisebbségvédelem (1),kínzás (1),nők elleni erőszak (1),erőszak (1),élet és emberi méltóság (1), law and literature (1),Budapesti Ügyvédi Kamara (1),Justitia (1),megállapodás (1),sztereotípia (1),pszichopata (1),védő (1),bántalmazás (1),pszichopátia (1),esély az újrakezdésre (1),köztiszteletben álló (1),elítélt (1),magyar joggyakorlat (1),francia joggyakorlat (1),felelősség (1),portál (1),jogsértés (1),komment (1),American Bar Association (1),love your lawyer day (1),öleld meg a jogászod (1),ajánséksorsolás (1),promóció (1),melegházasság (1),Amerikai Legfelsőbb Bíróság (1),fogyatékos gyermek (1),poligámia (1),poker (1),online kaszinó (1),kaszinó (1),gyermekjog (1), New York-i Gyermekjogi Egyezmény (1),Lenkovics Barnabás (1),joghallgatók (1),alkotmánybírósági határozatok (1),Alkotmánybíróság elnöke (1),Alaptörvény módosítás (1),Áder János (1),köztársasági elnök (1),Bibó István (1),devizahitel (1),Magyar Nemzeti Bank (1),pacta sunt servanda (1),kisebbségvédelem (1),emberi méltóság (1),jogi oktatás (1),devizahiteles törvény (1),clausula rebus sic stantibus (1),res iudicata (1),Szabadság és Felelősség (1),Legfelsőbb Bíróság (1), Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata (1),Észtország (1), Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (1),Costa Rica (1),szexuális bűncselekmény (1),Alkotmánytanács (1),Finnország (1),alkotmánybíróság (1),Nemzeti Hitvallás (1),Alapvetés (1),utólagos normakontroll (1),közvetlen panasz (1),Abtv. (1),valódi alkotmányjogi panasz (1),monogám párkapcsolati modell (1),válási statisztikák (1),azonosító (1),biometrikus azonosító (1),ujjlenyomat (1),tartás (1),hűség (1),ígéret (1),szerződés (1),retina (1),azonosítás (1),vénaminta (1),hangelemzés (1),íriszdiagnosztika (1),véna (1),retinakép (1),sci-fi (1),személyazonosság (1),boldogító igen (1),igen (1),szerzői jog (1),Anne Frank Alapítvány (1),publikálás (1),közkincs (1),könyv (1),napló (1),alma (1),irodalom (1),kézirat (1),holtomiglan-holtodiglan (1),jóban-rosszban (1),anyakönyvvezető (1),egyházi házasságkötés (1),polgári házasságkötés (1),társszerző (1),esküvő (1),személyi igazolvány (1),iPhone (1),jogállamiság elve (1),sportjog (1),monográfia (1),emberi méltósághoz való jog (1),Vöröskereszt (1),szabálysértés (1),szankció (1),Sárközy Tamás (1),testnevelés (1),MOB (1),Magyar Olimpiai Bizottság (1),profi sportoló (1),sporttörvény (1),sportoló (1),Mt. (1),Hosszú Katinka (1),ingóság (1),Lex Sámli (1),alkotmánybírósági határozat (1),szórakozóhely (1),döntés (1),ABH (1),nem (1),jogász nap (1),gyilkos (1),egyenlőség (1),beléptetés (1),hajléktalan (1),otthontalan (1),önkormányzati rendelet (1),Kaposvár (1),belépődíj (1),levásárolható (1),Otto Frank (1),Anne Frank (1),Parlagfű Bejelentő Rendszer (1),NÉBIH (1),parlagfű (1),PBR (1),pontgyűjtő akció (1),vásárló (1),csalódott vásárló (1),egészséges környezethez való jog (1),ágyú (1),pénzintézet (1),hitel (1),gazdasági válság (1),Wall Street farkasa (1),a nagy dobás (1),veréb (1),the big short (1),árkedvezmény (1),jutalomfalat (1),TI (1),Berlin (1),médiatréning (1),korrupció elleni harc (1),TI Akadémia (1),házasodási statisztikák (1),nemzetközi egyezmények (1),TI Academy (1),workshop (1),Új Ptk. (1),Fressnapf (1),átverés (1),Magyar Országos Közjegyzői Kamara (1),MOKK (1),NGO (1),közjegyző (1),pénzügyi krízis (1),bank (1),jogalkalmazás (1),Európai Tanács (1),elektronikus hírközlés (1),Ket. (1),vállalkozás (1),üzleti tisztesség (1),lajstromozás (1),hírközlés (1),szervezett bűnözés (1),London (1),New York (1),Madrid (1),hatóság (1),IP cím (1),előfizetői adatok (1),szolgáltatás (1),jogosult (1),jogi szolgáltatás (1),jelzálog (1),nindzsa (1),ninja (1),kereslet (1),kockázat (1),törlesztés (1),piaci érték (1),kőbalta (1),zugírászat (1),kuruzslás (1),cégnév (1),felelősségbiztosítás (1),szabályozás (1),fejlődés (1),Uber (1),adó (1)

Utoljára kommentelt bejegyzések

img src="/images/hex-loader2.gif" width="300" alt="" />

Reblog