„Nemzeti jelkép meggyalázása miatt jelentették fel a breakzenére játszott himnuszt”

Himnusz break zene szöveg színház egység Michelin-csillag pizza szósz panasz alaptalan

Szokásos esti hírolvasás közben bukkantam a fenti szalagcímmel közölt cikkre. Az eset lényege, hogy a százhuszadik születésnapját ünneplő Vígszínház gálaestjén fellépő TÁP Színház darabjában a Himnusz szövegét brékzenei aláfestéssel adták elő. Az esemény kapcsán többen panasszal fordultak az Országgyűlés Kulturális Bizottságához azzal, hogy a performansz a nemzeti jelkép megsértése bűncselekményének gyanúját veti föl. A Bizottság az eset alapos kivizsgálása érdekében bekérte az előadásról készült felvételt.

Egyszemélyes árnyékbizottságként a vizsgálat közös lefolytatására invitálom a kedves olvasót.

 

A Btk. nemzeti jelkép megsértése bűncselekményét leíró 334. szakasza a következőképp szól:

Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A cselekmény elkövetési magatartása meghatározott nemzeti jelképre vonatkozó sértő vagy lealacsonyító kifejezés használata, vagy annak más módon történő meggyalázása. Szituációs elem a nagy nyilvánosság előtt való elkövetés, továbbá a törvény deklarálja a bűncselekmény szubszidiárius jellegét.

A Btk. indokolása a nemzeti jelképek meghatározása kapcsán utal az Alaptörvény I) cikkére, amelynek releváns része így szól:

 (3) Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.

Képzeljük el a helyzetet, hogy egy kellemes olasz étteremben pizzát rendelünk (definíciója: tésztalap paradicsomszósszal) és a pincér kis idő elteltével, kedves mosollyal az üres tányérunkra önti a hamisítatlan toszkán mártást: buon appetito! Jogosan szisszennénk föl: egy konjunktív tényállási elem itt bizony hibádzik.

Hasonlóképpen, az Alaptörvény értelmében Magyarország himnusza a szöveg és a zene egysége. Ahogyan a Michelin-csillagos paradicsomszósz nem pizza, úgy a Himnusz szövegének alternatív zenei aláfestéssel való előadása sem lehet nemzeti jelkép megsértésének elkövetési magatartása.

Az ilyen panaszokra mondják, hogy nyilvánvalóan alaptalan. Mint a szósz a pizzatészta nélkül.

Gönczi Gergely

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!

Kép: innen.