Bár a bevezetése óta szinte minden évben előkerül a téma, sokan talán még mindig nem veszik igénybe a tartós betegségek után járó adókedvezményt, noha jogosultak lennének rá. Az adókedvezményről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet részletesen szabályozza ezt a súlyos fogyatékosság esetében adott, összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményt. Az SZJA bevallások határidejéhez közeledve a téma ismét aktuális.

adó adókevezmény szakorvos háziorvos igazolás szja személyi jövedelemadó tartós betegség fogyatékosság

 

Sokakat eltántoríthat az igénybevételtől, hogy a kedvezmény igénybevételéhez szükség van orvosi igazolásra, a kedvezményt ugyanis kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját, összevonás alá eső jövedelme utáni adó összegéből. Ezen orvosi igazolásnak a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29.) EüM rendeletben meghatározott adatokat kell tartalmaznia.

A háziorvosok és szakorvosok természetesen ismerik az igazolás kiállítására vonatkozó követelményeket, így az igazolás kiadásával kapcsolatban az adóalanynak nincs különösebb teendője. Természetesen egy betegség megállapítása kapcsán a háziorvos kérheti a beteg szakorvosi vizsgálatokon való részvételét, illetve a betegségére vonatkozó, kórelőzménnyel összefüggő olyan leletek átadását, amik alátámaszthatják a jogosultság meglétét, illetőleg a jogosultság kezdő időpontját. Ez utóbbit tehát kizárólag az orvos jogosult megítélni.

adó adókevezmény szakorvos háziorvos igazolás szja személyi jövedelemadó tartós betegség fogyatékosság

Az orvosi vizsgálat kötelező (Kép: femina.hu)

Az adózó kizárólag ezen igazolás birtokában veheti igénybe az adókedvezményt, méghozzá a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától, ezen állapot fennállása idején, havonta, az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget. Az adó összege mindazokra a hónapokra csökkenthető, amelyekben a fogyatékos állapot legalább egy napig fennállt.

Az erről szóló bevalláshoz az orvosi igazolást nem kell csatolni, csak megőrizni. Igazolás hiányában tehát akkor sem vehető igénybe az adókedvezmény, ha az arra való jogosultság laikus számára is egyértelmű. Akinek az állapota végleges - ezt az orvosi igazolás tartalmazza - és korábban már kiadták az erről szóló igazolást, nem kell új igazolást kérnie, kivéve néhány speciális esetet.

A gyakorlat szempontjából nagyon fontos, hogy visszamenőlegesen, az elévülési határidőig, jelenleg tehát öt adóévre is érvényesítheti a kedvezményt az, aki a jogosultság követelményeinek megfelel, és korábban ezt nem tette meg. Ehhez a korábbi évekre benyújtott személyijövedelemadó-bevallás önellenőrzésére van szükség, amely az adott évre vonatkozó ’53-as bevalláson tehető meg, a részletes szabályait az alábbi, 23. számú információs füzet tartalmazza.

adó adókevezmény szakorvos háziorvos igazolás szja személyi jövedelemadó tartós betegség fogyatékosság

Akár 63.000 forint is visszajárhat 2015-re, érdemes utánajárni (Kép: wikipedia.org)

Mivel az adókedvezmény mértéke az adóév első napján érvényes, havi minimálbér (2015-ben nettó 105.000 forint) öt százalékának megfelelő összeghez van kötve, így az minden évben változik. A 2015-ös év kapcsán, a fentiekre tekintettel, az adókedvezmény maximális mértéke 63.000 forint. 

Már csak a legfontosabb kérdés van hátra, vagyis, hogy milyen betegségek esetén vehető mindez igénybe. Mivel gyakorlatilag több száz BNO kód van felsorolva a jogszabály mellékletében, ezért erre a kérdésre lehetetlen pár soros választ adni. A már említett kormányrendelet alapján, a fogyatékosságok illetve betegségek fő csoportjait az ado.hu korábban így foglalta össze:

  • hallási fogyatékosság
  • mentális és viselkedészavarok
  • látási fogyatékosság
  • mozgásszervi fogyatékosság
  • pervazív fejlődési zavarok
  • schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok
  • daganatos megbetegedések egyes fajtái
  • mesterséges testnyílással élő személy
  • súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő
  • emésztőrendszer betegségeinek egyes fajtái
  • ritka betegségek bizonyos típusai
  • egyes endokrin és anyagcsere betegségek
  • veleszületett enzimopátiák
  • hemodialízis vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenségben szenvedő
  • krónikus légzési elégtelenségben szenvedő
  • veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő
  • egyéb fejlődési rendellenességgel születettek.

Természetesen nem minden, a fenti csoportokba eső betegség esetén vehető igénybe az adókedvezmény. Ezt ugyanis az orvosi igazolás kiállításakor az orvos, illetőleg a szakorvos dönti el, és ennek fényében állítja ki a szükséges igazolást. A bejegyzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2014.04.14-én kibocsátott tájékoztatóján, illetve a hatályos jogszabályi környezeten alapul.

Gyömbér Béla

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon.

A konkrét adózói döntések meghozatala előtt kérjük, kérje könyvelője, jogi tanácsadója segítségét, illetve tekintse át körültekintően a vonatkozó jogszabályi környezetet!

A bejegyzésben közölt információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az adózó egyéni adójogi helyzetére. A közzétett információk nem minősülnek továbbá adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak sem.