Mert a jogászoknak is jár a szeretet.

 

Az Egyesült Államokban minden év november első pénteke a szeresd a jogászod nap. Ezt nem mi találtuk ki, a „Love Your Lawyer Day” már 15 éve létezik a tengerentúlon, ugyanakkor az idei az első alkalom, hogy az Amerikai Ügyvédi Kamara (American Bar Association) hivatalosan is elismerte a jogászok szeretetéhségét. Jogászokhoz hűen határozatot is hoztak róla, itt lehet elolvasni.

A határozat szerint az amerikai társadalom lesújtó képpel van a jogászokról:

  • A Pew Research Center által végzett kutatás 10 szakma közül a jogászt találta a társadalom számára legkevésbé hasznosnak
  • Egy Gallup felmérés szerint az emberek 21%-ban tartják őszintének és etikusnak az ügyvédeket
  • Sőt, még a TV sorozatokban és a filmekben is rossz színben tüntetik fel őket.

A jogászoknak annyira rossz a híre, hogy még egy non-profit szervezet is létrejött a társadalmi megítélésük javítására (ALPIA, vagyis American Lawyers Public Image Association, ami Amerikai Jogászok Pozitív Társadalmi Megítéléséért Szervezetként fordítható). A 2000-ben alapított szervezet szerint ők az egyetlen olyan csoportosulás a világon, amelynek célja a jogászok PR-ján javítani. Az alapító, Nader Anise egyenesen azt mondja:

Az emberek azt gondolják, hogy a jogászoknak nincsenek érzéseik, de az a helyzet, hogy őket is meg lehet bántani.

Anise szerint a jogászokat a többségi társadalom gonosztevőként tartja számon, ami nem helyénvaló. Ezért szükség van egy napra, amely a jogászok elismeréséről szól. Az ALPIA azt javasolja, hogy legalább ezen a napon hanyagolják az emberek a jogászvicceket. Aki pedig megsérti ezt az előírást, annak 20 dollárt jótékony célokra kell felajánlania. 

Az Ars Boni hisz abban, hogy Magyarországon is szükséges a jogászok társadalmi megítélésének javítása. Ezért ha van jogász ismerőse, ölelje meg a mai napon! Vagy legalább ossza meg vele ezt a cikket!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.