Hogyan pucoljuk jogszabályszerűen a pontyot? Hány forint egy négyzetméter karácsonyi vásár? Miért tűnhetett el a Reszkessetek, betörők! a tévéműsorból? A karácsony nem csak a szeretet, a rend ünnepe is: semmi és senki nem marad ajándék és jogszabály nélkül!

csillagszóró fenyőfa karácsony karácsonyfa ponty halászlé forralt bor karácsonyi vásár karácsonyfadísz karácsonyi köszöntés karácsonyi népszokások Reszkessetek betörők! szaloncukor

A lazulós hét végére értünk.

 

Karácsonyhoz közeledve átalakulnak hétköznapjaink. Jó eséllyel kevesebb idő és energia jut például a jogszabályok változásainak követésére, pedig az adventi időszakban a Magyar Közlönynek 12 száma jelent meg, mellékletestül összesen 3.187 oldal terjedelemben.

Közlönyolvasás helyett azonban inkább ajándékért járjuk a boltokat, szokás szerint decemberben termelve meg az ÁFA-bevételre vonatkozó költségvetési előirányzat jelentős részét. E tevékenységünkben (az állami büdzsé számára igen üdvös lévén) nem is vagyunk jelentősen korlátozva, hiszen a kiskereskedelmi üzletek az adventi vasárnapokon 4 óra 30 perc és 22 óra között a törvény szerint nyitva tarthatnak – igaz, az érintett kiskereskedőknek e szándékukat időben be kell jelenteni a kereskedelmi hatóság felé, amely nyilvántartja a nyitva tartó üzleteket.

Egyre többen választják az online vásárlás (hazai és EU-s jogban is részletesen szabályozott) formáját és andalognak kellemesen a bevásárlóközpontok helyett a karácsonyi vásárok sokszínű forgatagában. Ez utóbbi időtartamát egy 2009-es kormányrendelet az ünnepet megelőző legfeljebb 20 napra korlátozza. Erre az időszakra a közterületen általában értékesíthető árukon (pl. vattacukor, léggömb, pirított tökmag és „egyéb magvak”, nyers tej – a teljes felsorolást ld. a jogszabály 5. mellékletében) felül lehetségessé válik az adott ünneppel összefüggő termékek, nemesfémből készült ékszerek, díszműáruk és egyéb tárgyak értékesítése – éljen a forralt bor és a karácsonyfadísz!

A vásárokra egyébként igen drágán lehet eladóként eljutni: a budapesti Vörösmarty téren, vagy a Szent István téri karácsonyi vásárokon történő árusításhoz például ÁFA nélkül naponta körülbelül 2.000,- Ft-ot kell fizetni minden egyes négyzetméterért az V. kerületi Önkormányzat részére, ami egy 6 négyzetméteres bódénál a húsznapos időszakra összesen 240.000,- Ft + ÁFA-t jelent. A vidéki nagyvárosokban ehhez képest jelentősen alacsonyabbak az árak: például Egerben négyzetméterenként naponta 900,- Ft + ÁFA, Szegeden 400,- Ft + ÁFA. Debrecen önkormányzata azonban egy hónapra kér 3.845,- Ft-ot ugyanekkora területegység használatáért; a legfeljebb húsznapos karácsonyi vásár tekintetében egyhavi díjat megállapítani viszont legalábbis aggályos. (A vásárok konkrét jogi konstrukciójától függően a tényleges ár természetesen ezektől eltérhet; itt csupán az érintett önkormányzatok rendeleteiben meghatározott díjakat ismertettük.) Előny, ha eladóként kereskedő mestert alkalmaznak, hiszen ő képesítésénél fogva ki tudja aknázni a karácsonyhoz fűződő „vásárlói szokásokban rejlő lehetőségeket”, emellett „az árukat esztétikusan kihelyezi az eladótérbe”.

Az ajándékok beszerzése mellett fontos karácsonyi feladat a fenyőfavásárlás is. A belföldi karácsonyfa-termelésnek helyszínt biztosító természeti területeket az erdővédelmi törvény (2009. évi XXXVII. tv.) erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló területnek minősíti, ám azokra az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alapból semmiféle támogatás nem igényelhető. Karácsonyfa-termesztést itthon önálló vállalkozóként is lehet folytatni, de a fenyőfák gyakran érkeznek a határokon túlról; Montenegróból például az Európai Közösségek egészébe vámmentesen.

csillagszóró fenyőfa karácsony karácsonyfa ponty halászlé forralt bor karácsonyi vásár karácsonyfadísz karácsonyi köszöntés karácsonyi népszokások Reszkessetek betörők! szaloncukor

Dél-Európa országai nemcsak a karácsonyfák kereskedelme, hanem azok díszítése tekintetében is együttműködnek az EK-val: Szerbia és Bosznia-Hercegovina sok egyéb mellett a karácsonyfaégők piacán is megszüntette a vámokat. Bár az uniós tagság miatt ez ma már kevésbé lényeges, de Lettország és Litvánia 2001-től a csillagszórók frontján liberalizálták a Magyarországgal folytatott kereskedelmet, amikor is eltörölték az importengedély-kötelezettséget. Bizonyára sokunk szépérzékét nyugtatja meg, hogy a szaloncukrokon (mivel kicsi a felületük és elsősorban díszítési célt szolgálnak) nem szükséges az élelmiszerre vonatkozó jelzések feltüntetése. Az egyéb karácsonyfadíszeket és a mézeskalácsot azonban a gyermekeink is sikeresen elkészíthetik, például a népi játszóházi foglalkozásvezető segítségével, akinek szakmai képesítéséhez tartozik ez a tevékenység. Hagyományos, üveg karácsonyfadíszek megalkotását természetesen a legtöbb ipari üvegművesre is bízhatjuk.

Miután (vagy opcionálisan: mielőtt) a karácsonyfáról és feldíszítéséről gondoskodtunk, a karácsonyi vacsora előállítása is a készülődés lényeges eleme. Magyarországon hagyománya van ilyenkor a halászlének, érdemes ezért áttekinteni a legfőbb alapanyagra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Ha élő halat veszünk, mindenképp figyeljünk arra, hogy a halak szállítása, mozgatása során a velük érintkező víztestek hőmérséklete közötti eltérés legfeljebb 4 °C lehet. Ha úgy döntenénk, hogy a fürdőkád megfelelő hely az ideiglenes tárolásra, szintén tekintsük irányadónak az egyébként csak kereskedelmi viszonyokra vonatkozó követelményt, miszerint a „medence” vizét folyamatosan cseréljük és abba – lehetőleg az alján – oxigént vezessünk, a medencét napfény ne érje és megvilágítása felülről, merőlegesen történjék. A víz pH-értékét 6,5-8,5 közé állítsuk be, a medence ne legyen elhalt növényi részekkel szennyezett (fürdőkád esetén ez talán a kisebbik veszély), a halak kiugrását pedig lefedéssel akadályozzuk.

csillagszóró fenyőfa karácsony karácsonyfa ponty halászlé forralt bor karácsonyi vásár karácsonyfadísz karácsonyi köszöntés karácsonyi népszokások Reszkessetek betörők! szaloncukor

A feldolgozás szempontjából legfontosabb, hogy a halat levágása előtt minden esetben kábítani kell; a kábítás és a leölés két módon történhet: fejre mért ütéssel, vagy elektromos vízfürdővel (előbbit ajánljuk). Nem kompatibilis tehát a jogszabályokkal az a nézet, miszerint a halászlé csak úgy lesz az igazi, ha a halat még életében tisztítjuk meg a pikkelyeitől. Ez a feldolgozási módszer hovatovább nagy valószínűséggel megvalósítaná az állatkínzás büntetőtörvényi tényállását is (Btk. 244. §), hiszen a megoldás gerinces állat indokolatlan mértékű bántalmazása, ami a pusztulásához vezet. Ha nagy a család, és így több hal pusztulását okozzuk, a bűncselekmény minősített esetéért vonhatnak felelősségre. A helyes sorrend tehát: kupán vágás, pucolás, majd a köztes stádiumok után a halászlé elfogyasztása.

Végül a zárókő helyre illesztése, a fentiek rendszerré formálódása: a közös gyertyagyújtás, ajándékozás, a karácsonyi vacsora. Szerencsénk, ha a családból valaki emelt szintű érettségi vizsgát tett magyar népzene alapjaiból, hiszen tudásbázisa részét képezi a karácsonyi köszöntés bemutatása és egy köszöntő eléneklése. A Nemzeti Alaptanterv természetesen nemcsak az e specifikus területet választóktól követeli meg a karácsonyhoz kapcsolódó ismeretek elsajátítását, hanem minden évfolyamnak kell megfelelő kompetenciákkal rendelkeznie e téren. Hasonlóképp van a nemzeti és etnikai kisebbségek óvodáiban és iskoláiban, ahol további, az adott kisebbség hagyományaira vonatkozó ismeretek is elvárhatók. A követelményekhez természetesen a tanárképzést is idomítani kellett, ezért hon- és népismerettanár ma már nem kerülhet ki úgy az egyetem falai közül, hogy ne tanult volna a karácsonyi népszokásokról.

De mindennek mi lehet a kerete? Mint azt a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló miniszteri rendeletnek köszönhetően tavaly óta tudjuk, idén a december 24-ére eső csütörtök munkaszüneti nap, így négynapos lehet a karácsonyi pihenés. Ez – sajnos – nem haladja meg a 2013-as karácsonyt övező rekordhosszúságú, hatnapos munkaszünetet. A munkavállalók számára rossz hír, hogy a szenteste 2016-ban éppen szombatra esik, ezzel munkába járás szempontjából a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg: mindössze háromnapos lesz a karácsonyi szünet. A karácsony munkaszünetté nyilvánításával kapcsolatban egyébként az Alkotmánybíróság 1993-ban kimondta, hogy a szabályozás „alapvetően olyan ünnepeket nyilvánít munkaszüneti nappá, amelyeket a társadalom túlnyomó része — vallási meggyőződésétől függetlenül — ünnepnek tart, hozzájuk családi és népszokások kötődnek. […] Ezekben az ünnepekben ma már a vallási és a világi elemek erősen keverednek.” Állami szinten a Magyarország karácsonya nevű kiemelt fontosságú rendezvény koncepciójának kidolgozásáról és a megvalósítás koordinálásáról, valamint a lakosság teljes körű tájékoztatásáról valamilyen különös okból a honvédelmi miniszter gondoskodik.

csillagszóró fenyőfa karácsony karácsonyfa ponty halászlé forralt bor karácsonyi vásár karácsonyfadísz karácsonyi köszöntés karácsonyi népszokások Reszkessetek betörők! szaloncukor

S végül keressünk választ az idei karácsonnyal kapcsolatos egyik legégetőbb kérdésre, nevezetesen, hogy miért maradhatott ki a kultikus Reszkessetek, betörők!-sorozat a televíziók karácsonyi műsortervéből? A válasz persze egyszerű: azért, mert a műsorszolgáltatókat semmi sem kötelezi meghatározott tartalom leadására. Korábban sem maradt azonban ez mindenféle társadalmi kritika nélkül, ugyanis 2008-ban két népszavazási kezdeményezés (1, 2) is a karácsonyi műsorok tematizálását szorgalmazta:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyarországon székhellyel rendelkező rádió és televízió műsorszolgáltatók számára kötelező legyen a Magyar Köztársaság hivatalos nemzeti ünnepein, valamint húsvétkor, pünkösdkor, a halottak napján és karácsonykor a rádiózásról és televíziózásról szóló, 1996. évi I. törvény szerinti főműsoridőben ünnepi megemlékezés vagy olyan film, illetve hanganyag szolgáltatása, melyben az ünnep megjelenik?”

Az indítványokat az OVB a kérdés egyértelműségének hiányára (mivel összetett kérdés) és a sajtószabadságra hivatkozva elutasította, pedig könnyen lehet (persze nem törvényszerű), hogy az elfogadása esetén idén karácsonykor is reszkettek volna a betörők.

Összességében azt látjuk tehát, hogy a vonatkozó szabályozás meglepően széleskörű (sőt, még egy potenciális alaptörvény-ellenességet is feltártunk – Debrecen esete a 20 nappal és az 1 hónappal). Ez talán mégsem annyira meglepő azonban, ha belegondolunk, hogy jellegét tekintve ez is „csak” egy – igaz, speciális – élethelyzet, amelynek bizonyos vonatkozásait valóban szükséges a jog eszközrendszerével rendezni.

csillagszóró fenyőfa karácsony karácsonyfa ponty halászlé forralt bor karácsonyi vásár karácsonyfadísz karácsonyi köszöntés karácsonyi népszokások Reszkessetek betörők! szaloncukor

Miután mindenki megnyugodott abban, hogy az ünnep jogi aspektusait is kellő mélységben megismerte, az Ars Boni Szerkesztősége és Szerkesztőbizottsága boldog karácsonyt kíván minden kedves Olvasójának!

Milánkovich András

***
Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon!

***

Képek: innen, innen, innen, innen és innen.